Toszkán tengerpart és dombok

Toszkán tengerpart és dombok

TARTOMÁNY NEVE: Toszkána (Regione Toscana)

FEKVÉSE: Olaszország középső részén. Szomszédos Liguria, Emilia-Romagna, Lazio, Marche és Umbria tartományokkal.

SZÉKHELYE: Firenze.

MEGYÉI: Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena.

FONTOSABB TENGERPARTI ÜDÜLŐHELYEI: CastiglioncelloCecina, Marina di Grosseto, Marina di Bibbona, Vada, Mazzanta di Vada, Marina di Pisa, Viareggio, Principina a mare, Marina di Massa, Tirrenia, Follonica, San Vincenzo.

REPÜLŐTEREI: Firenze, Pisa.

Toszkána: bor és jó ételek

Toszkána az élet élvezetének földje. Ez a vidék a titokzatos Chianti hazája. a híres vörösbor több szőlőfajta házasságából született. Történetében az a különös, hogy a nedű 1398-as, első említésekor még fehérbor volt, majd lassan alakult át kevés fehér szőlővel karakteressé változtatott vörös keverékké. A készítők ma már egyre gyakrabban hagyják el a fehér szőlőt az elegyből.

Toszkána gasztronómiája különleges: az egyszerű ételek között szép számmal találhatunk húsos fogásokat, de olyanokat is, amelyeket a vegetáriánusok is élvezhetnek. A finom keynerek mellett az olívaolaj az itteni ételek egyik legfontosabb alapanyaga, ezen kívül gyakran szerepelnek az asztalon bab- és borsófélék, gombák, gyümölcsök is. A fűszerek közül a zsálya, a rozmaring és más illatos mediterrán különlegességek állnak a fő helyen.

A romantika földje

A toszkán táj mindenkinek ismerős lehet: a dombok tetején rusztikus kőépületek állnak, a lankákon pedig szőlőültetvények futnak a végtelenbe. Akármerre járjunk is, mindenütt találhatunk reneszánsz emlékeket, csodálatos tájakat, hangulatos tengerparti fürdőhelyeket.

Toszkána egyik legszebb városa Siena. A barna téglákból épült város szinte minden utcáján pizzériák és kávézók csábítják a vendégeket. A különleges, kagyló alakú főteret csupán évente egyszer, a nagy lovasverseny idején nyitják meg a turistáknak.

Niki de Sain Phalle és Jean Tinguely, egy francia házaspár csodálatos „kultúrkertet” hozott létre a ’70es évek elején. A Giardino dei Tarocchi egyszerre művésztelep és kiállítás. Különleges színű, formájú, stílusú alkotások keverednek itt.

Pienza városa 1996 óra az UNESCO világörökség része. A picike település annak köszönheti a hírnevét, hogy II. Piusz pápa itt építette ki a rezidenciáját. Érdekes látnivaló még a Piccolomini palota és a Val d’Orci völgyére nyíló, gyönyörű kilátás.