Olaszországról pár szóban

Államforma: köztársaság (1946.06.18-tól)

Lakosság száma: 60,7 millió fő (népsűrűség: 201,45 fő/km2)

Területe: 301.340 km2

Főváros: Róma. Lakosság száma: 2,77 millió fő

Tartományok: 20 (Valle d'Aosta, Piemonte, Liguria, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia, Emilia-Romagna, Toscana, Umbria, Marche, Lazio, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia. Basilicata, Calabria, Sicilia és Sardegna)

Európai Unió tagja 1957.03.25 óta (alapító tag)

Hivatalos nyelv: olasz.

Helyi idő: GMT +1 óra

Pénznem: Euro, 1 euro=100 cent. 

Hitel- és bankkártyák: szállodákban, üzletekben és éttermekben elfogadják. Az utazási csekkeket bankokban lehet beváltani.

Borravaló: nem kötelező, csak ajánlott. Általában 5-10 %.

Ország előhívószáma: +39

Országos segélyhívó telefonszám: 118 (mentő), 113 (rendőrség)

Elektromos áram: 220 V, 50 Hz. Előfordulhat, hogy adapterre lesz szükség.

Dohányzás: Tilos a dohányzás tömegközlekedési eszközökön és zárt közterületeken. Éttermekben és bárakban külön elkerített rész található dohányzók részére. Kérjük, figyelje az ezt megengedő vagy tiltó táblákat. 

Időjárás: mediterrán. Részletes és pontos előrejelzés megtalálható az ilmeteo.it oldalon

Közlekedés: A fényszórók városon kívül, az autópályákon mindig legyenek bekapcsolva. Kötelező a biztonsági öv (a hátsó üléseken is !), és a gyerekülés használata. Az autópályák fizetősek, melynek díja a megtett km-rel arányos. Fizetni készpénzben vagy kártyával lehet a kapuknál. Városokban a kék csíkkal jelölt parkolóhelyek fizetősek. Tilos parkolni a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeken, melyek sárga csíkkal jelöltek. Nagyobb városokban a központot forgalomtól elzárt területté alakították, ezt 'ZTL' - zona a traffico limitato - , táblával jelzik, ide tilos behajtani. Saját és értékeik biztonsága érdekében ne utazzanak lehúzott ablakkal. Az autóban ne hagyjanak szem előtt értékeket. Ne hagyják a kulcsot az autóban, mindig zárják azt!

Útlevél és vízum: magyar állampolgárok részére nem szükséges a vízum. A beutazáshoz érvényes útlevélre vagy személy igazolványra van szükség. Részletes információ megtalálható a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Egészségügyi követelmények, kötelező oltás: nincs kötelező oltás. Részletes és naprakész információ megtalálható a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Nemzeti ünnepek: Január 01, január 06, Húsvét, április 25, május 01, Corpus Domini,  Pünkösd, június 02, augusztus 15, november 01, december 08, december 25-26.

Fontos telefonszámok: Csendőrség: 112, Rendőrség: 113, Tűzoltóság: 115, Mentők: 118.