Tájékoztató az apartmanokról

Kérjük, hogy olvassa el figyelmesen az apartmanokról szóló általános tájékoztatónkat!

MEGÉRKEZÉS ÉS KULCSÁTVÉTEL: A CIAO TRAVEL KFT. által kiadott utastájékoztatóban írt szálláshelyen vagy olasz apartmanirodánál kell jelentkezni a megadott időpontban. Késés esetén - ha előre szólnak - , és az apartmaniroda már nincs nyitva, üzenetet hagynak az utasnak, hol találják az apartman kulcsát és a térképet, ami alapján megtalálják az apartmanházat. Ha nem szólnak előre a késésről, akkor az apartmant csak a következő nap tudják elfoglalni, ebben az esetben semmiféle visszatérítés nem jár.

Az apartmanokat - ha külön nem jelezzük - általában szombaton délután 15.00-17.00 órától 19.00-20.00 óráig lehet átvenni. A pontos időpontot az utastájékoztatóban találják! Megérkezéskor az apartmanirodában vagy az apartmanház recepcióján a CIAO TRAVEL KFT. által kiadott vouchert és minden utas utazási okmányát (személyi igazolványt vagy útlevelet) kell bemutatni.

MEGÉRKEZÉSKOR FIZETENDŐ KÖLTSÉGEK: Minden apartmanház leírásánál részletesen feltüntettük a helyszínen fizetendő kötelező és nem kötelezően fizetendő költségeket. Kötelezően fizetendő a kaució. Szálláshelytől függően az összege változhat: 50-200 euro/ apartman. A kaució az apartmanban és/ vagy az apartmanházban okozott kár megtérítésére szolgál. Hazaindulás előtt leellenőrzik az apartmant, ha mindent rendben találnak, visszaadják a kauciót. Amennyiben nem találják rendben az apartmant (pl. piszkos, eltört vagy hiányzik valami), annak az összegét levonják a kaucióból. Kötelezően fizetendő a gáz-, víz- és villanyköltség, forfait költség. Kötelezően fizetendő: üdülőhelyi díj. Bővebb tájékoztatást itt talál.
Nem kötelezően, csak igénybevétel esetén a helyszínen fizetendő költségek a légkondicionálás felár, ágyneműhuzat bérlés, törölköző bérlés, garázs, parkoló, pótágy, háziállat és strandszerviz. Ezeknek az összege szálláshelyenként eltérő, minden esetben külön jelezzük.

TURNUS: A ciaotravel.hu honlapon található nyaralások időtartama 8 nap/7 éjszaka, általában szombati váltással. Az ettől eltérőeket külön jelezzük. Az apartmanokat az érkezés napján – általában szombat délután, 15.00-16.00 órától 19.00-20.00 óráig lehet átvenni. A hazaindulás napján az apartmanokat általában 7.00-10.00 óráig kell kitakarítva átadni. A pontos időpontot az utastájékoztatóban találják!

LÉTSZÁM: Az apartmant csak annyian foglalhatják el, ahány személyre szól a voucher. Az apartman maximális befogadóképességébe a csecsemők és a gyermekek is beletartoznak.

APARTMANOK LEÍRÁSA: A tengerparti apartmanok általában egyszerűen berendezettek, kőpadlósak, sokszor a tulajdonos ízlésvilágát tükrözik. Az ágyak leginkább normál méretűek, sodronyos vaságyak puha matraccal, fakerettel. Ahol emeletes ágy előfordulhat, külön feltüntettük a szálláshely leírásában. Igyekeztünk a lehető legrészletesebben leírni az apartmanokat. Azonban az ágyak szobánkénti elhelyezkedése és az, hogy hol található emeletes ágy, apartmanházon belül változhat, és a leírástól eltérő lehet. Az apartmanban a nappali és hálószobák között normál ajtó, tolóajtó, harmonika ajtó lehet. Ezek az ajtók általában nem zárhatók kulccsal. A szobák nyílhatnak egymásból is, a nappaliból vagy az előszobából. A nappaliban található 1 vagy 2 fős kanapé/ dívány lehet kihúzható, kinyitható, fotelágy, mely az apartman tulajdonosától függ. A tv általában nappaliban található. Általában csak az olasz tv-csatornák foghatóak. (Előfordulhat, hogy a tv távirányítójáért kauciót kérnek). A franciaágy általában két egymás mellé tolt ágyat jelent. Minden ágyon matracvédő huzat van, mely nem használható ágyneműhuzatként!
A fürdőszoba nyílhat a nappaliból, az előszobából vagy a hálószobából is. A fürdőszobában lehet fürdőkád vagy (gyakran zuhanytálca és/ vagy zuhanyfüggöny nélküli) zuhanyzó. A zuhanyrózsa sokszor a falba épített-rögzített. A meleg vizet többnyire kicsi, kb. 50 literes villany- vagy napelemmel működő bojler szolgáltatja.
Az emeleten található apartmanok többsége rendelkezik kisebb-nagyobb erkéllyel/ terasszal (általában kerti bútor nélkül). A földszinten található apartmanoknak általában nincs erkélyük, lehet viszont kis kertjük. Előfordulhat, hogy bejárata az udvar/ kis kert felől van.
A konyha vagy konyhasarok felszerelt kicsi mélyhűtő rekesszel rendelkező hűtőszekrénnyel és általában sütő nélküli gáz- vagy villanytűzhellyel. A gáztűzhely palackos gázról is működhet. Amennyiben külön nem írjuk, nincs az apartmanban mikrohullámú sütő, elektromos kávéfőző, kenyérpirító, daráló stb. A konyhában a létszámnak megfelelő étkészlet, poharak, 1 tepsi és 1-2 főzőedény található. 
A légkondicionáló berendezést minden esetben feltüntetjük a leírásban. 1 légkondicionáló található apartmanonként, mely általában a nappaliban található. Minden esetben feltüntetjük a leírásban, hogy a részvételi díj tartalmazza-e a légkondicionálást vagy sem. Ha nem tartalmazza, akkor az apartman megrendeléskor kell jelezni/ kérni ezt, melynek díját a helyszínen, érkezéskor kell fizetni. (Előfordulhat, hogy a távirányítóért kauciót kérnek.)

Ajánljuk, hogy a következőket vigyenek:
1. ágyneműhuzatot (ami általában bérelhető: 2 lepedő és 1 párnahuzat),
2. törölközőt, terítőt, konyharuhát, felmosórongyot,
3. tisztítószereket, WC-papírt,
4. elektromos szúnyogriasztót.

Előfordulhat, hogy egy apartmanházon belül az apartmanok között minőségbeli különbség van. Az apartmanok egy épületen belüli elosztása az olasz apartman iroda vagy az apartmanház tulajdonosának feladata, és az ő hatáskörébe is tartozik.

Megérkezéskor kérjük, hogy ellenőrizzék le - ahol van – a leltárívet. Hazaindulás előtt, az apartman visszaadásakor  leellenőrizhetik a leltárt is. Ha megérkezéskor eltérést tapasztalnak, kérjük, jelezzék az olasz apartman irodának!

Nincs fűtés az apartmanokban, melyeket ősztől tavaszig zárva tartanak. Előfordulhat, hogy az érkezés napján az apartmannak kellemetlen illata van a bezártságból adódóan. 

ÚSZÓMEDENCE ÉS GYERMEKMEDENCE Az apartmanházak úszómedencéi és gyermekmedencéi méretben, alakban, mélységben különbözőek, nem sportuszodai méretűek. Bővebb információt nem kapunk ezekről. Az úszómedencék általában június közepétől szeptember közepéig vannak nyitva: figyelembe veszik az időjárást! Kizárólag az ott lakó vendégek használhatják. (Az ettől eltérőt külön jelezzük.) A napi és a heti nyitvatartási rend megtalálható az apartmanház házirendjében, melyet kérünk, hogy mindig tartsanak tiszteletben. Használatát korlátozhatják a kora délutáni és az esti órákban!  A gyermekmedence lehet különálló kisebb-nagyobb medence vagy csak az úszómedencének egy sekélyebb és/ vagy elkerített része. Nincs állandó felügyelet az úszómedencéknél, nem dolgozik ott úszómester. Egészségügyi okokból az úszósapka használata kötelező.

STRANDSZERVIZ: Az olasz tengerparton fizető és szabad strandok váltakoznak. Minden apartman leírásánál megtalálható, hogy az apartman részvételi díja tartalmazza-e a strandszervizt. Ez  - létszámtól függetlenül - apartmanonként 1 napernyőt és 2 nyugágyat vagy nyugszéket jelent, azok pontos elhelyezkedéséről nem kapunk információt. Ha az apartman részvételi díja nem tartalmazza a strandszervizt vagy még egy plusz strandszervizt szeretnének, a helyszínen - vagy az olasz apartmanirodában vagy a strandon a pénztárban - lehet elintézni/ megvenni. A strandszerviz ára üdülőhelyektől és szezonoktól függően változik. A ciaotravel.hu honlapon található árakat tájékoztató jelleggel írtuk. Az olasz tengerparton (néhány szabad strand kivételével) nem engedélyezik a saját strand eszközök (napernyő, nyugágy/ szék, sátor) használatát.

ÁLLAT: A ciaotravel.hu oldalon feltüntettük azokat az apartmanházakat, ahova állat - általában kistestű kutya vagy macska, max. 5-7 kg -  vihető. Apartmanházaktól függ, mekkora és milyen fajtájú állatot engednek be. Minden esetben csak chippel ellátott állatot lehet vinni. Az oltási könyvet is kérhetik.  Az állat bevitele felár megfizetése mellett megengedett, melynek mértéke apartmanházanként változó. Minden esetben még az indulás előtt kell  megkérdezni az olasz apartmanirodát és/vagy apartmanházat. A felárat a megérkezéskor kell kifizetni. Az állat nem aludhat az ágyon, fotelben. Külön kosarat és/ vagy plédet kell vinni neki. Megérkezéskor ezt kérheti is az apartmantulajdonosa, illetve az ott tartózkodás során le is ellenőrizhetik. Ha az állatra panaszt tesz egy vendég és/ vagy az apartman tulajdonosa, távozásra is kötelezhetik az állat tulajdonos vendéget.

ELEKTROMOS ÁRAM ÉS SZABVÁNY 220 V, 50 Hz. A konnektor dugaljak eltérőek lehetnek nálunk használttól. Előfordulhat, hogy adapterre lesz szükség, ami 1-2 euroért beszerezhető. Kérjük, ne használjanak egyszerre több elektromos eszközt - bojler, vízmelegítő, telefontöltő, hajszárító - , mert a biztosíték hamar lekapcsol.

PARKOLÁS: A ciaotravel.hu honlapon a szálláshely  leírásoknál feltüntettük parkolási lehetőséget. Ha az apartman részvételi díja tartalmazza a parkolást, akkor az minden esetben csak 1 db normál méretű autó részére biztosított (nem  mikróbusz, minibusz, midibusz, terepjáró, egyterűek, suv. stb). Az apartmanház parkoló kapacitása/ nagysága nincs mindig arányban az apartmanok számával. A parkoló lehet fedett vagy fedetlen, zárt vagy nyitott, számozott, vagy érkezési sorrend szerint igénybe vehető. Ha több autóval utaznak, kérjük, előre jelezzék a CIAO TRAVEL KFT. felé. A 2-3. autó részére általában nem tudnak parkolóhelyet biztosítani az apartmanház parkolójában. Általában felár ellenében egy közeli parkolóban vagy garázsban ajánlanak helyet.

HAZAUTAZÁS: A hazautazás napján az apartmanokat általában 8.00-10.00 óráig kell átadni. Minden esetben tisztán kell az apartmant átadni (szemetet ki kell vinni az apartmanból, hűtőgépet/ fagyasztót és a villanybojlert áramtalanítani kell, konyhasarkot kitakarítani, mindent - evőeszközök, tányérok, poharak, edények és minden más konyhai eszköz -  elmosogatva és megszárítva helyére visszatenni). Az apartmant  és a  leltárívet leellenőrzik. Ha mindent rendben találnak, visszakapják az érkezéskor adott kauciót. Ha nem az apartmaniroda nyitvatartása alatt szeretnének hazaindulni (pl. hajnalban), akkor az apartmankulcsát általában az apartmaniroda postaládájába kell bedobni. Ebben az esetben a kauciót az apartmaniroda utólag postázza a vendégnek. 

EGYÉB:  A nyaralóhelyeken késő tavasztól kora őszig zajos, nyüzsgős élet folyik nappali is és éjszakai is. Igyekeztünk úgy kiválasztani az apartmanházakat, hogy minden utasunk találjon magának megfelelőt. A csendes, nyugodtabb fekvésű apartmanházak közelében sokkal kevesebb az üzlet, étterem, bár, mint a központi fekvésűeknél, a sétálóutcaiaknál. A közvetlen tengerparton fekvő apartmanházaknál előfordulhat, hogy egy utcán vagy a parti sétányon kell átmenni a tengerpartra.

A ciaotravel.hu honlapon található apartman belső képek csak tájékoztatásul szolgálnak. Nem konkrét apartmant mutatnak.

Az elhelyezéssel kapcsolatos egyéni kéréseket (pl. parkoló, szomszédos apartmanok, földszinti vagy emeleti, merre nézzen, stb.) mindig továbbítjuk az olasz apartman iroda felé. Azok teljesítéséért garanciát nem tudunk vállalni.

Ha bármilyen problémát vagy hiányosságot észlelnek, esetleg nem a megfelelő apartmant ( pl. nem a kért típust) kapták, akkor kérjük, haladéktalanul  - még a megérkezés napján - jelezzék ezt az olasz apartmanirodának, hogy megtalálják az Önöknek legmegfelelőbb megoldást. Ha ez nem sikerülne, akkor kérjük, vetessenek fel egy jegyzőkönyvet és kérjük, telefonáljanak a CIAO TRAVEL KFT. által kiadott utastájékoztatóban megadott ügyeleti telefonszámra.

Amennyiben az ott tartózkodásuk során valami elromlik (pl. légkondicionálás, tv, hűtő stb,) elhagynak valamit (pl. apartmankulcsot), vagy elfogy valami (gáz a konyhai palackból) kérjük, legyenek szívesek azonnal jelezni nyitvatartási időben a helyi apartmanirodának (ahol a kulcsot átvették) vagy az apartmanház gondnokának!

Saját és értéktárgyaik biztonsága érdekében, kérjük Önöket, hogy nappal is és éjszaka is tartsák zárva az ablakokat, bejárati ajtókat, erkélyajtókat!  Az ablakredőnyöket engedjék le! Készpénzt, hitelkártyát, utazási okmányt, biztosítási kötvényt és egyéb értéket - ahol van – mindig a széfben tartsák! A tengerpartra ne vigyenek értéket: utiokmányt, pénzt nagyobb összegben, autókulcsot stb! Az autóban sose hagyjanak semmit látható helyen, még az apartmanház parkolójában sem!