Terracina

TÁVOLSÁG:   1080 km Tornyiszentmiklóstól (határállomás Szlovénia felé)

AJÁNLOTT ÚTVONAL: Tornyiszentmiklós - Maribor - Ljubljana - Trieste - Bologna - Firenze - Roma - Frosinone - Terracina (az utolsó 50 km kivételével végig autópályán).

TENGERPART: homokos.

TERRACINA-RÓL: Terracina Róma és Nápoly között, a fővárostól délkeletre, 120 km-re, a Tirrén tengerpartján, a Gaeta-i öbölben található. Klímája májustól októberig igen kellemes. A közeli Ausoni hegyek megvédik a beáramló hideg áramlatoktól, ezért az éves átlag hőmérséklet 17,4 °C. A legmelegebb hónapokban  - júliusban és augustusban 30-35 °C - t mérnek. A leghidegebb, januári hónapban sem süllyed a hőmérsékelt 5 °C alá. Terracina-t a mitológia szerint spártai menekültek alapították. Homérosz is megemlíti az Odüsszeia eposzában. A legjelentősebb, római korból ránk maradt régészeti lelet az anxuri Jupiter templom, amely a város felett a S. Angelo hegyen épült. I.e. 312 ben a Rómát Capua-val összekötő Via Appia eléri Terracina-t, és megindul a város fejlődése is. Terracina - sok olasz városhoz hasonlóan - két központtal rendelkezik. A felső város a Sant'Angelo dombon épült, az alsó várost 1785-ben VI. Pius pápa alapította a tengerparton, a római kikötő köré. Mind a felső, mind az alsó város római kori emlékekben gazdag: Foro Emiliano, Capitolium romano, Teatro romano. Ezen felül középkori építészeti műremekeket is látni: Chiesa di S. Giovanni, Chiesa del Purgatorio, Castello dei Frangipane, Palazzo Braschi, Chiesa del S.Salvatore. A város életében jelentős esemény San Cesareo, a város patrónusának 3 napos ünnepe november 5-én. 

Napjainkban Terracina-nak több, mint 44.000 lakosa van. Modern, fejlődő város lett, ami a mezőgazdaságból, halászatból és idegenforgalomból él. Közel 15 km hosszú tengerpartján szabad és fizetős strandok váltakoznak: bérelhető napernyők és nyugágyak/ nyugszékek, vizisportolási lehetőségek, bárak, wc.

A KÖZELBEN:

  • Róma ( 120 km)
  • Nápoly (130 km)
  • Montecassino-i apátság (100 km)
  • Sperlonga, Gaeta

TUDTA, HOGY

  • Terracina-i kikötőt Traianus császár rendeletére építették?
  • Terracina-i epernek ünnepe is van? Minden évben májusban/juniusban megrendezik az Eper ünnepét?
Terracina
Terracina
Terracina